JAM FROM WATERBELS - AS THE FINAL STAGE OF THE TECHNOLOGY OF THEIR GROWING
DOI:
https://doi.org/10.31618/nas.2413-5291.2020.2.61.320Keywords:
jam, watermelon, pulp, rind, soil type, tasteAbstract
As a source of nutrients, watermelon is valuable for the processing industry, in particular for making jam from the pulp and rind of fruits. It says that for the production of jam, you can use a marketable crop, both its standard part, and non-standard and not sold on time watermelon production. The finished product of pulp jam contained ascorbic acid in the range of 3.17-7.17 mg% grown on alluvial meadow medium loamy soils and 5.639.02 mg% grown on light brown sandy loam soils from the crust 2, 86-5.01 mg% and 3.75-4.20 mg%, respectively. The jam made of watermelon pulp and peels had an attractive appearance, the pieces retained their shape, did not boil over. The syrup is transparent, consistent with the color of the product. Consequently, for the production of jam from watermelon fruits, you can use a marketable crop that has not been realized on time, which allows you to reduce losses up to 28%, get a new food product and makes the technology of growing watermelons practically waste-free.
References
Санникова Т.А., Мачулкина В.А., Антипенко Н.И. Биохимический состав плодов арбуза //Наука, образование, общество: проблемы и перспективы развития: сб. науч. тр. по материалам Межд. науч.-практ. конф. 31 июл. 2015г. - Тамбов: ООО «Консалтинговая компания Юком», 2015. - Т. 3. - Ст. 122-124.
Санникова Т.А., Мачулкина В.А. Оценка качества плодов столового арбуза для потребления и переработки //Вопросы образования и науки: теоретический и методический аспекты: сб. науч. тр. по материалам Межд. науч.-практ. конф. 30 июн. 2015 г. - Тамбов: ООО «Консалтинговая компания Юком», 2015. - Т. 8. - Ст. 111-114.
Мачулкина В.А., Санникова Т.А. Качество консервированного арбуза в зависимости от сорта и растительных ароматизаторов //Орошаемое земледелие. - № 1. - 2017. - Ст. 19-20.
Санникова Т.А., Мачулкина В.А. Использование побочного сырья семеноводства овощебахчевых культур: Материалы V Междун. науч.-практ. конф. 17-18 мар. 2010г. «Аграрная наука сельскому хозяйству». - Барнаул: Изд-во АГАУ, 2010. – Кн. 2. – Ст. 358-361.
Санникова Т.А., Мачулкина В.А., Гулин А.В. Технология выращивания и её влияние на качество плодов арбуза //Евразийский союз учёных (ЕСУ). - 2020. - №5(74). - Ч. 10. - Ст. 25-29.
Санникова Т.А., Мачулкина В.А., Гулин А.В. Экологические параметры, влияющие на качество плодов арбуза //Danish Scientific Journal - No 36. - Vol. 2. - 2020. - Cт. 21-23.
Вашуков Ю.А., Дмитриев А.Я., Митрошкина Т.А. Разработка продукции и технологических процессов на основе требований и ожиданий потребителей. – Самара: Самарский ГАЭКУ, 2012. - Ст. 6-20.
Богатырев А.Н., Махеева И.А. Проблемы и перспективы в производстве натуральных продуктов питания //Пищевая промышленность. - 2014. - № 12. - Ст. 8-10.
Волончук С.К., Шорникова Л.П., Филлимончук Г.П. Научные подходы повышения эффективности переработки сельхозсырья //Хранение и переработка сельхозсырья.- 2005. - №1. - Ст. 21.
Санникова Т.А., Мачулкина В.А. Получение продукции диетического и лечебного назначения из плодов арбузов: Матерìали II Мìжнародноï науково-практичноï конференцìï / Овочìвництво ì баштанництво: ìсторичнì аспекти, сучасний стан, проблеми ì перспективи розвитку (у рамках I-го наукового форуму «Науковий тиждень у Крутах — 2016», 21-22 березня 2016 р., с. Крути, Чернìгìвська обл.) /ДС «Маяк» IOБ НААН: у 2 т. - Нìжин: Видавець Лисенко М.М., 2016. - Т. 1. - Ст. 155-164.
Шило Л.М., Баранова Е.В, Голубкина Н.А., Химич Г.А., Павлов Л.В., Санникова Т.А., Мачулкина В.А. Качественные показатели цукатов из арбуза, дыни, тыквы и стандартов на них: тр. XV Межд. науч.-практ. Конф. //»Пища. Экология. Качество» (Краснообск 27-29 июн. 2018 г.) /Минобрнауки РФ, Сиб. науч.-исслед. и технол. инт перераб. с.-х. продукции СФНЦА РАН, [отв. за вып.: Мотовилов О.К., Нищиевская К.Н., Щербинин В.В.]. - Новосибирск, 2018. - М.: Издательство Перо, 2018. [Электронное издание], Ст. 372-376.
ГОСТ 28561-90 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ и влаги.
ГОСТ 87566.13-89 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения суммы сахаров.
ГОСТ 24566-89 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения аскорбиновой кислоты.
ТУ 10.39.22 – 001– 10386992 -2019 Варенье. Технические условия.
Downloads
Published
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
CC BY-ND
A work licensed in this way allows the following:
1. The freedom to use and perform the work: The licensee must be allowed to make any use, private or public, of the work.
2. The freedom to study the work and apply the information: The licensee must be allowed to examine the work and to use the knowledge gained from the work in any way. The license may not, for example, restrict "reverse engineering."
2. The freedom to redistribute copies: Copies may be sold, swapped or given away for free, in the same form as the original.