JAM FROM WATERBELS - AS THE FINAL STAGE OF THE TECHNOLOGY OF THEIR GROWING

Authors

  • E. Kuzmina Precaspian agrarian federal scientific center of the Russian academy of sciences FSBSI “PAFSC RAS”
  • T. Sannikova Precaspian agrarian federal scientific center of the Russian academy of sciences FSBSI “PAFSC RAS”
  • V. Machulkina Precaspian agrarian federal scientific center of the Russian academy of sciences FSBSI “PAFSC RAS”
  • A. Gulin Precaspian agrarian federal scientific center of the Russian academy of sciences FSBSI “PAFSC RAS”

DOI:

https://doi.org/10.31618/nas.2413-5291.2020.2.61.320

Keywords:

jam, watermelon, pulp, rind, soil type, taste

Abstract

As a source of nutrients, watermelon is valuable for the processing industry, in particular for making jam from the pulp and rind of fruits. It says that for the production of jam, you can use a marketable crop, both its standard part, and non-standard and not sold on time watermelon production. The finished product of pulp jam contained ascorbic acid in the range of 3.17-7.17 mg% grown on alluvial meadow medium loamy soils and 5.639.02 mg% grown on light brown sandy loam soils from the crust 2, 86-5.01 mg% and 3.75-4.20 mg%, respectively. The jam made of watermelon pulp and peels had an attractive appearance, the pieces retained their shape, did not boil over. The syrup is transparent, consistent with the color of the product. Consequently, for the production of jam from watermelon fruits, you can use a marketable crop that has not been realized on time, which allows you to reduce losses up to 28%, get a new food product and makes the technology of growing watermelons practically waste-free.

Author Biographies

E. Kuzmina , Precaspian agrarian federal scientific center of the Russian academy of sciences FSBSI “PAFSC RAS”

Candidate of Science, junior scientist sotr

T. Sannikova , Precaspian agrarian federal scientific center of the Russian academy of sciences FSBSI “PAFSC RAS”

Doctor of Sciences, leading scientific. sotr.

V. Machulkina , Precaspian agrarian federal scientific center of the Russian academy of sciences FSBSI “PAFSC RAS”

Doctor of Sciences, leading scientific. sotr.

A. Gulin , Precaspian agrarian federal scientific center of the Russian academy of sciences FSBSI “PAFSC RAS”

Candidate of Science, leading scientific. sotr.

References

Санникова Т.А., Мачулкина В.А., Антипенко Н.И. Биохимический состав плодов арбуза //Наука, образование, общество: проблемы и перспективы развития: сб. науч. тр. по материалам Межд. науч.-практ. конф. 31 июл. 2015г. - Тамбов: ООО «Консалтинговая компания Юком», 2015. - Т. 3. - Ст. 122-124.

Санникова Т.А., Мачулкина В.А. Оценка качества плодов столового арбуза для потребления и переработки //Вопросы образования и науки: теоретический и методический аспекты: сб. науч. тр. по материалам Межд. науч.-практ. конф. 30 июн. 2015 г. - Тамбов: ООО «Консалтинговая компания Юком», 2015. - Т. 8. - Ст. 111-114.

Мачулкина В.А., Санникова Т.А. Качество консервированного арбуза в зависимости от сорта и растительных ароматизаторов //Орошаемое земледелие. - № 1. - 2017. - Ст. 19-20.

Санникова Т.А., Мачулкина В.А. Использование побочного сырья семеноводства овощебахчевых культур: Материалы V Междун. науч.-практ. конф. 17-18 мар. 2010г. «Аграрная наука сельскому хозяйству». - Барнаул: Изд-во АГАУ, 2010. – Кн. 2. – Ст. 358-361.

Санникова Т.А., Мачулкина В.А., Гулин А.В. Технология выращивания и её влияние на качество плодов арбуза //Евразийский союз учёных (ЕСУ). - 2020. - №5(74). - Ч. 10. - Ст. 25-29.

Санникова Т.А., Мачулкина В.А., Гулин А.В. Экологические параметры, влияющие на качество плодов арбуза //Danish Scientific Journal - No 36. - Vol. 2. - 2020. - Cт. 21-23.

Вашуков Ю.А., Дмитриев А.Я., Митрошкина Т.А. Разработка продукции и технологических процессов на основе требований и ожиданий потребителей. – Самара: Самарский ГАЭКУ, 2012. - Ст. 6-20.

Богатырев А.Н., Махеева И.А. Проблемы и перспективы в производстве натуральных продуктов питания //Пищевая промышленность. - 2014. - № 12. - Ст. 8-10.

Волончук С.К., Шорникова Л.П., Филлимончук Г.П. Научные подходы повышения эффективности переработки сельхозсырья //Хранение и переработка сельхозсырья.- 2005. - №1. - Ст. 21.

Санникова Т.А., Мачулкина В.А. Получение продукции диетического и лечебного назначения из плодов арбузов: Матерìали II Мìжнародноï науково-практичноï конференцìï / Овочìвництво ì баштанництво: ìсторичнì аспекти, сучасний стан, проблеми ì перспективи розвитку (у рамках I-го наукового форуму «Науковий тиждень у Крутах — 2016», 21-22 березня 2016 р., с. Крути, Чернìгìвська обл.) /ДС «Маяк» IOБ НААН: у 2 т. - Нìжин: Видавець Лисенко М.М., 2016. - Т. 1. - Ст. 155-164.

Шило Л.М., Баранова Е.В, Голубкина Н.А., Химич Г.А., Павлов Л.В., Санникова Т.А., Мачулкина В.А. Качественные показатели цукатов из арбуза, дыни, тыквы и стандартов на них: тр. XV Межд. науч.-практ. Конф. //»Пища. Экология. Качество» (Краснообск 27-29 июн. 2018 г.) /Минобрнауки РФ, Сиб. науч.-исслед. и технол. инт перераб. с.-х. продукции СФНЦА РАН, [отв. за вып.: Мотовилов О.К., Нищиевская К.Н., Щербинин В.В.]. - Новосибирск, 2018. - М.: Издательство Перо, 2018. [Электронное издание], Ст. 372-376.

ГОСТ 28561-90 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ и влаги.

ГОСТ 87566.13-89 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения суммы сахаров.

ГОСТ 24566-89 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения аскорбиновой кислоты.

ТУ 10.39.22 – 001– 10386992 -2019 Варенье. Технические условия.

Published

2020-12-08

Issue

Section

Статьи